preguntes freqüents

Aquesta pràctica mil·lenària té múltiples beneficis a nivell físic i mental. Si practiquem regularment sentirem el nostre cos més fort, més flexible, adoptarem una millor postura corporal i aconseguirem sanar els sistemes interns del cos (immunològic, digestiu, endocrí, etc.). A més, tindrem més claredat mental, major nivell d’energia i un sentiment de pau interior que ens ajudarà a enfrontar tots els reptes de la nostra vida. També ens ajudarà a combatir l’estrés i l’ansietat i aprendrem a tenir un major control de la nostra respiració.  

El ioga és per a tothom. No has de saber res abans de començar ioga… ni ser flexible o fort, ni saber relaxar-te… el ioga precisament t’ajudarà a aprendre i desenvolupar tots aquests aspectes en tu i molts més.

A més hi ha diferents estils de ioga per a tota mena de persones, edats i gustos. Troba el que més s’adapta a tu.

Recorda: si pots respirar, pots fer ioga. 

Si ets una persona amb poca mobilitat, amb poc control en la respiració i vols començar per una pràctica de ioga per conèixer les bases et recomanem el ioga suau. Si el que busques és una classe més introspectiva per connectar amb tu mateix/a pots començar també per Yin ioga. Mesos més tard, si sents que necessites un ritme més dinàmic, podries passar a les classes de Vinyasa, però tenint en compte que en aquestes classes no ens centrem tant en les bases de la pràctica i per això és important tenir un control sobre la respiració i conèixer les alineacions de les postures.

Si ets una persona amb facilitat per adoptar una rutina i disciplina podries començar per Ashtanga ioga. És una pràctica intensa físicament, però s’adapta al ritme i nivell de cada persona. En aquestes classes t’ajudarem a construir la teva autopràctica de ioga seguint la primera sèrie d’Ashtanga.

Només necessites roba còmoda d’esport. A l’hivern necessitaràs una jaqueta al prinicipi i al final de la classe, però durant la pràctica més intensa no caldrà.

També cal saber que la pràctica de ioga es fa sense mitjons, descalços, per a no relliscar. 

Per a la pràctica de ioga és imprescindible el mat (la màrfega) i és recomanable que sigui antilliscant i especial per ioga. No serveixen les esterilles de gimnàs o de pilates. També podem utilitzar blocs, cinturons i mantes, encara que no són imprescindibles. Al centre tens tot el material necessari encara què si t’animes a practicar regularment et recomanem que per higiene tinguis la teva pròpia màrfega.

Comenta’ns abans de la classe si tens alguna lesió i demana variacions si sents dolor o alguna postura no et senta bé. Recorda que en el ioga treballem l’escolta i el respecte cap a un/a mateix/a així que el més important és que la teva pràctica sigui saludable. No et comparis amb ningú. 

Tradicionalment durant la pràctica de ioga no es beu aigua. Quan practiques ioga, estàs elevant sistemàticament la calor corporal del cos i si beus aigua, aquesta calor interna baixarà ràpidament, s’omplirà el teu estómac i detindràs el flux de la teva pràctica. Si desitges prendre aigua és recomanable fer-ho abans o després de la teva pràctica.

Si mai has fet esport és recomanable fer una sessió d’entrenament personal per conèixer el teu estat de salut i les teves necessitats. A més t’ajudarà a motivar-te i a adquirir compromís amb tu mateix/a. A partir d’aquí et guiarem i t’explicarem les diferents opcions que oferim per a què puguis mantenir la teva rutina i adoptar un estil de vida saludable. No creiem en les rutines a curt termini -a no ser que sigui un entrenament especific per assolir una proba com una oposició- ja que són insostenibles al llarg del temps.

Quan es pateix una lesió es debiliten algunes estructures corporals, principalment els músculs, i això provoca que encara que s´hagi recuperat la funció no s´estigui preparat/da per tornar a la pràctica esportiva o rutina diaria habitual. És en aquest moment quan agafa importancia la readaptació de lesions: entrenaments específics aprobats per un metge i/o fisioterapeuta per recuperar correctament totes les estructures i previndre recaigudes. Exemples: operacions d´esquena, lesions d´espatlla, genoll, tormell, canell, etc. Si has patit alguna lesió posa’t en contacte i t’ajudarem en la teva recuperació. És molt habitual veure persones esportistes que deixen de costat una part molt important en el seu entrenament: la part d’estiraments i mobilitat. A Dharana creiem que la força, la flexibilitat i el rang de moviment han d’anar sempre de la mà així que recomanem que un cop et recuperis d’alguna lesió, adquireixis l’habit de fer exercicis de mobilitat o començar amb la pràctica de ioga per evitar futures lesions.